Jak komunikuje násilný partner aneb na co si dát pozor (2. část)

Po letní odmlce si dnes opět posvítíme na agresivní typ partnera a odhalíme, jak komunikuje se svojí obětí. Připomeňme si, že ne vždy útočí přímo. Ostatně, první část tohoto článku si můžete přečíst zde. Nejdříve si musí být jistý, že oběť nebude mít sílu ani prostředky k účinné obraně nebo odchodu. Tento proces je trefně označován jako vymývání mozku. Děje se nepřímo a je nepostřehnutelné. O to více je efektivní a procitnutí z něho bývá skutečně bolestné.

5. Mistr konfliktů

Znáte rčení: „Dva se hádají, třetí se směje.“? Tak přesně tuhle taktiku využívá agresivní partner. Nehraje mu příliš do karet, když má jeho oběť příliš blízkých vztahů. Možná je žárlivý, ale určitě nepotřebuje, aby jeho „majetek“ měl kolem sebe záchrannou síť tvořenou blízkými lidmi, která oběť včas upozornění na to, že partner, se kterým žije, není zcela normální. Když si oběť nemůže s nikým popovídat, je sama na své problémy a nezíská zpětnou vazbu, radu nebo podporu. Když si nemá s kým vyrazit ven, je odkázána jen na NĚJ. A to se agresorovi hodí – umocní vliv nad svojí obětí.

Agresivní partner vyniká v umění znesvářit lidi kolem sebe, vyvolává mezi nimi rivalitu a závist. V pracovním prostředí se s tím mnozí z Vás setkali. Jedná se o šíření pomluv a fám, udělování výsad pouze jednomu zaměstnanci na úkor druhého a podobně.

Situace je velmi nepříjemná a zraňující. V partnerském vztahu o to více, protože Vás agresivní partner rozeštvává s rodinou a vašimi blízkými přáteli. Zasévá do Vás pochybnosti, závist, žárlivost, pocit ukřivděnosti. Poštvává jednoho proti druhému nenápadným způsobem a ze vzniklých konfliktů těží. Oběť se trápí a je na partnerovi zas o kus více závislá.

6. Halí se do aury naprosté pravdy

V tomto komunikačním procesu se ani tolik nejedná o nalezení objektivní pravdy, ale o upevnění moci. Agresivní partner je absolutně přesvědčen o své pravdě a dává to najevo svojí sebevědomou a sebejistou řečí. Dosti často se stává, že nevyjadřuje názor ve vztahu k sobě (jak to má on), ale zevšeobecňuje. Jednoduchý příklad: kdyby mluvil sám za sebe, řekl by: „Nemám rád jahodovou zmrzlinu.“. Pokud ale komunikuje agresivním způsobem, raději se vyjádří takto: „Jahodová zmrzlina je odporná, to ví přece každý a ty bys to měl/a vědět taky.“

Z počátku vztahu může takové chování nejistému jedinci dodávat pocit jistoty. To ale zpravidla trvá do té doby, než se osmělí vyjádřit svůj názor a svojí verzi pravdy, za kterou je náležitě potrestán. Agresivní partner v takové situaci zapochybuje o inteligenci oběti, nebo se uchýlí k některé z manipulativních technik, například k tiché domácnosti. Oběť je opět vržena do nejistoty a pochybnostem o sobě samém. Výsledkem je ovládnutí a podrobení oběti.

7. Ambivalence

Několikrát jsem se zmínila o tom, že agresor si chce svého partnera zcela podmanit a vytvořit podmínky, ve kterých je na něm co nejvíce závislý. Ale i tato závislost není konečným stavem, nýbrž je způsobem, jak oběť týrat. Závislost je oběti přisouzena agresorem. V momentě, kdy oběť projeví své závislostní potřeby, agresor se zachová tak, aby nemohly být naplněny. Jako příklad nám poslouží situace, kdy partner pod nejrůznější záminkou přesvědčí partnerku, aby zůstala doma a starala se o děti a domácnost. Žena se na něm stává finančně závislá. Požádá-li partnera o peníze, setká se s emočním vydíráním. Agresivní partner si například začne stěžovat, že žena je jen doma, on se chuděrka dře v práci do úmoru, neváží si toho a podobně.

Nikdy nezapomínejte na to, že jste plnohodnotný člověk mající své kvality, i když je zrovna teď nevidíte. Není to tím, že jste k ničemu, jen jste zapomněl/a na to, že jste úžasná bytost. Nenechte se přesvědčit o opaku. Chovejte se k ostatním v souladu s vaším nejlepším svědomím a to samé vyžadujte i po ostatních, zejména po životním partnerovi. Tento člověk je Vám nejblíže a proto Vám může nejvíce ublížit. Vztahy samozřejmě nejsou vždy jednoduché a dochází v nich i ke konfliktům, ale i konflikty by mely mít svá pravidla a hranice, které se nesmí překračovat.

Nenechte ze sebe udělat oběť, ani se s touto rolí nesmiřte. Každý má právo na upřímnou lásku a respekt. Vytyčte si to jako cíl. Možná se Vám bude zdát vzdálený, ale když se nevzdáte a budete ho mít stále na paměti, vaše chování a podvědomí Vás k němu dovede.

Pokud z Vás někdo dělá svoji oběť, nestyďte si říci o pomoc. Existují cesty, jak se Vaše situace dá řešit. Pokud se za svoji situaci stydíte, nezapomeňte na to, že problém není ve Vás, ale v partnerovi. Ne vždy se dá domácí násilí včas podchytit a hned se začít bránit.

Jste důležitý člověk a mějte se rád/a.

Autor:
Mgr. Jana Maierová
Terapeutka pro osobní rozvoj a koučka

  Zpět

Kontakt

Ing. Romana Pavelková
nadace@nfrp.cz

Kristýna Dolníčková
info@nfrp.cz

       

Napište nám

Odeslat

© 2020 Romana Pavelková | Všechna práva vyhrazena